İş sözleşmesi yapmadan önce

İş sözleşmesi yapmadan önce,


1) Vollestelle mi Teilzeitstelle mi?
Neden derseniz mavi kart başvurusu için min aylık brüt 3300 euro gelir lazım, biri size ½ stelle önerirse veya ¾ stelle önerirse gelecekteki nöbet parası vs etkilemediği için süreç uzuyor, gene çalışabiliyorsunuz ama mavi kart değil başka bir çalışma vizesi çıkıyor ve daha uzun sürüyor
2) Nöbet parası alınıyor mu hastanede? Yani nöbet tutup parasını alamama gibi bir şey söz konusu değil ama vardiya gibi (kelime gelmedi aklıma, bizim acilcilerin çalıştığı gibi, bi gelip 8 saat duruyon sonra gidiyon o şekilde) çalışma varsa direk nöbet parası ödenmiyor
3) Yüzme bilmeyen balıkken büyük kariyer büyük okyanus hesabına girerseniz işiniz yaş. Özellikle Uni-Klinikler çalışma şartları ağır, kültürel şok, özlem, rakı içecek adam bulana kadarki depresyon, ilk baştaki şuursuz evrak işleri, ev tutma, yerleşme, adapte olma vsvsvs ( öyle çok iş çıkıyor ki inanması güç)
Yani bu şekilde bir süreç sizi beklerken, daha dile hakim değilken, konuşulanların çoğuna balık modunda bakarken bir de sizden çok şey beklenen dev bir klinikte artistlik peşinde koşarsanız brain out olmaya az kaldı. Ayrıca büyük şehirden uzak durun. Çünkü isterseniz prof. Olarak gelin burda App alana kadar asistan, evrakları gösterip doktorluk stufe nizi artırana kadar stufe 1 siniz ve çoğu kişi gibi eş, çoluk çocuk kalıp, aileyi ikiye bölerek gelme durumunda eş almanyada oturumu olmadığı sürece vergi diliminiz bekar vergi dilimi yani lohnstufe 1. Bu da şu demek 4200 euro brüt maaştan elinize 2450 euro net geçmesi demek.
En iyi şartlarda 800 euro nöbet parası alsanız net maaş 3200-3300 arası demek.
Kiranın 1500 euro olduğu büyük şehirde zaten zor olan durumunuzu iyice zora sokarsınız.
Bunun için küçük yer, ucuz kira, ucuz hayat, trafik yok, arabaya gerek yok (benzin masrafı dahil kalmıyor) böyle bir yerde başlayıp, çalıştığınız yerde kral muamelesi görmek ( çünkü sizin kadar tecrübeli adam oraya gelmiyor), dil probleminiz abartılmıyor. Burada kendinizi karşılığında para aldığınız dil kursunda gibi hissedebilirsiniz. En güzel FSP kursu böyle küçük klinikte oluyor. Sonra alırsınız App, varsa Facharzt denkliğini de alır, bi kaç sene şöyle bi dinleneyim, ne yorulduk be deyip, sırayı muhtemel Tr’den gelecek eşe bırakıp, bira içmeye başlarsınız. Ve ilk defa TV, Netflix izlemenin tadını çıkarıp, lan burda ağaç varmış, aa çiçek ne güzelmiş diye ilk farkındalıklarınız başlar. Sonra da klinikte sizi kaybetmek istemeyen şef eşinize iş bulur, onun App’ı hallolur. Sonra Tschüüüüsss!!!
Bu benim yöntemim. Amaç kariyer yapmak değil. Hayatı yaşamak…
4) En önemli kısım, çocuklu gelenler için geçerli. Arkadaşlar burada en büyük sorun kreş!!! Ben iş sözleşmesini imzaladığımın ertesi günü kreş bakmaya başladım, ucu ucuna buldum. 1 boş Platz olan yerde biz türkler kendimizi yakarız diyerek ikizim olduğunu söyleyip 2 yer açtırdım. Bu arada adı Tr’de harika geçen Waldorfkindergarten’dan uzak durun. Çocuğunuz dil öğrensin diye kreşe yolluyonuz, adamların felsefesine küfredip duruyonuz sonra. Bi şey öğrenmiyolar orda. Çocuk kendi kendine bulmalıymış, oynamalıymış şu bu. 3 yaşında çocuk 7 ayda tschüss demenin ötesine geçemedi.. Neyse gene kafam attı kreşe. Yenisini arıyoz ama yer yok işte.
5) İş sözleşmesini imzaladığınız anda zaman yarışı başlıyor
a) Hemen polizeilich Anmeldung, ev bulmanız mecburi değil, hastaneyi adres olarak gösteren bile gördüm, ya da Wohnheim’ı gösterin. Gerekli evrağı size Personalleitung veriyor anmeldung için
b) Hemen erweitertes Führungszeugnis ve Belegart-O Führungszeugnise başvurun. Almanyada daha önce uzun süre kalmadıysanız ikinciyi Landesamt genelde istemiyor ama ilki erweitertes olan kesin lazım hastane istiyor onu. Bu belgeler için rathausa gitmeniz lazım. Gene büyük şehir olayı burada ön plana çıkıyor, berlinde bu belgeye başvuru randevusunu 3 hafta sonraya alabilmiştim, şu anki yerde gittiğim gün aldım. Belgenin gelmesi 15 gün ortalama. Oyüzden hemen başvurunki vakit kaybetmeyin. Bu arada führungszeugnis = adli sicil kaydı
c) Krankenkasseye gidin. Örneğin Techniker Krankasseye gidip sözleşmenizin başlayacağı tarihte başlayacak şekilde kayıt yaptırın. Onlar sizin için otomatikman Rentenversicherung başlatıyor, uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Bu görüşmeye bir vesikalık fotoğraf da götürün hemen kartınızı bassınlar.
NOT : Tr’den gelirken 3.5x4.5 cm ebatlarında arkası beyaz fonlu önden görünen vs vize fotosu en az 20 tane getirin. Burda öyle pahalı ki tüm fotolarda küfrederken çıktığınız için yüzünüz asık oluyor sonra
d) Sonra gerekli evraklarla beraber Diploma, Curriculum vs hepsiyle Landesamta gidiceksiniz, BE başvurmak için.
Burada önemlşi bir konu var. Adamlar takıntılı, düzen hastalığı var hepsinde.
Bu yüzden Eyaletin checkliste sini basın.
Bir tane dosya alın, poşet sayfalı. Belgeleri checkliste sırasındakilerle aynı sırada olacak şekilde ( hepsi apostilli!!!!) Türkçesi, almanca çevirisi ve her birinin birer tane fotokopisi olacak şekilde dizin. Böylece zaten kıl olan devlet memuruyla en az muhatabiyet yaşayacaksınız, o dedikçe evrağı vereceksiniz, onun süper tembel ruhunu yormayacaksınız, mutlu edeceksiniz.
Ve bu sayede de sizin zaten az konuştuğunuzun farkında olan denyonun sırf gıcık etmek için bıdır bıdır konuşmasına izin vermemiş olacaksınız. Bi tripler bi tafralar inanılır gibi değil. Adamlar için işe gelmek bile büyük iş.
Ben Berlin’de aynen o tabloyu yaşadım, burda sonra hepsini tek düzen yaptım
e) BE başvurusunu yapınca size 2-4 hafta arası içinde ( büyük şehirde 3-4 ay, SH’da 1 hafta) bir yazı gelicek, oturum izni çalışma iznine çevrildiği anda devreye gireceği yazan bir BE belgesi. O belgeyi alıp Ausländerbehördeye gitçeksiniz ve orada mavi karta başvurucaksınız, sonra mavi kartı alıp Landesamta gidip ( ilk sağlık müd. Gibi bişey) gerçek BE alıp, çalışmaya başlayabilirsiniz…
Burada çok önemli bir tüyo var
BE başvurduğunuzda yaklaşık 2-4 hafta arasında cevap gelicek ya, o sırada hemen yabancı şubeye gidip (mümkünse internetten) randevu alın 1 ay sonrasına.
Çünkü o belge gelip yabancı şubeye giderseniz gene 1-2 sonrasına randevu verebilirler. Bu sefer de işte işyeri sizi beklemeyebilir !!!
Büyük şehirde gene yabancı şube randevusu 3 ay sonraya yaklaşık veriliyor. Yani süper kariyer planı yaptığınız, size bayılan şefinizle çalışma hayali kurarken BE ile çalışmaya başlamanız 6-7 ayı bulabilir, size bayılan şef artık bayılmayabilir. Az sabır derim.
Küçük yerde herşey çok hızlı yürüyor …
Umarım gene faydalı olur. Bu yazıda yazan maddelere hakkaten gerekli dikkati gösterirseniz tökezleme şansınız az .. Bol şans!!!

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bewerbung yazı örneği

App için muhtemel eksik dersler

Schleswig Holstein'da BE ve APP başvurusu adımları